Solarsystemen

Stroom van de zon, hoe geweldig is dat?!
In onze showroom in Krimpen aan den IJssel en online bieden wij u een mooi assortiment autonome solarsystemen, waar iedereen mee uit de voeten kan. Ideaal voor vrijetijdsgebruik, zoals bij het kamperen of om het netstroom verbruik te verminderen.
Systemen voor woningen hebben wij niet in onze webshop staan, hiervoor kunt u het beste even contact met ons opnemen.

Al jaren doen wij er alles aan om het milieu te ontzien.
Wanneer dat gecombineerd kan worden met mooie techniek en extra comfort, is de keuze snel gemaakt, zeker wanneer er besparingen mee gerealiseerd kunnen worden.
Sinds wij regelmatig klanten helpen met een caravan of camper met zonnepanelen, heeft deze techniek onze aandacht.
Of u nu een klein paneel gebruikt voor het op peil houden van een 12v accu in een auto die weinig gebruikt wordt of juist wat meer stroom wilt opwekken om de comfortsystemen in een camper te kunnen gebruiken zonder 230v aansluiting, wij hebben het passende pakket in voorraad.

Wat wilt u en wat heeft u nodig?

Hierbij een uitleg en stappenplan m.b.t. het correct dimensioneren van een autonoom systeem. Er staat ook een voorbeeldberekening bij: 

Breng het verwachte verbruik in kaart
Om te beginnen wilt u weten wat het verbruik van iemand ongeveer is.
Dit verbruik moet uiteindelijk in Wh per dag (Watt uren per dag) omgezet worden.

Stel; u wilt 5 uren per dag een lamp van 3 Watt laten branden.
3 Watt continu = 3 Watt uur (Wh) per uur.
5 uur * 3 Wh is 15 Wh per dag.

Samen met bijvoorbeeld 2 telefoons met elk een batterij van ongeveer 12 Wh (dit is gangbaar) zit je op een verbruik van ongeveer 30-40 Wh per dag (de telefoon accu’s zijn nooit helemaal leeg).

Het is altijd slim om ruim te rekenen. 
Als klanten merken dat een systeem goed werkt gaan ze vaak meer verbruiken.

Belangrijk: reken de Wattages uit door de spanning en stroomsterkte met elkaar te vermenigvuldigen. Dus een telefoonaccu van 3,6 Volt met een capaciteit van 3,5 Ah (3500mAh) is 12,6Wh

Hoe groot moet het zonnepaneel zijn?

Nu u het verbruik (ongeveer) weet in Wh per dag, moeten we weten wat een zonnepaneel oplevert in Wh per dag zodat u weet of dit een goede match is.

De opbrengst rekenen we uit aan de hand van zogeheten ‘vollast uren’. Bij een 80 Wp paneel komt 1 vollast uur neer op 80 Wh.

Vuistregel: in de zomer haalt een zonnepaneel gemiddeld 5-6 vollast uren zon op een dag. In de winter slechts 0,5 tot 1. De lente en herfst zitten er wat tussenin en het kan nogal fluctueren.

In het bovenstaande voorbeeld kwamen we erachter dat het verbruik 30-40 Wh per dag is. In de zomer is een 20 Wp paneel prima! Zelfs op mindere dagen met 2 vollasturen zit je goed.

In de winter is dit echter niet genoeg. Dan heb je een 80 Wp paneel nodig, waar in de winter zo’n 40-80 Wh per dag uitkomt.

Dit is niet te ingewikkeld, toch? Nu nog de vraag: welke accu hebben we nodig?

Wat voor accu kiest u?

Laten we eerst de capaciteit bepalen. Ook nu willen we graag weten wat de capaciteit is in Wh, en niet in Ah (anders vergelijken we appels met peren).

Afhankelijk van hoe lang u volledige autonomie wenst, bepaal je wat de juiste ‘buffer’ is. Als u een week zonder netspanning weg wilt in de zomer, dan is bijvoorbeeld 3 tot 5 maal het verwachte verbruik een goede buffer. En een goed gekozen zonnepaneel kan het verbruik als het goed is makkelijk bijbenen. De accu moet echter niet te klein zijn, dan wordt deze te zwaar belast.

We zijn in dit voorbeeld dus op zoek naar een accu met een capaciteit van zo’n 120-200 Wh (en 12 Volt)
120 / 12 = 10 Ah.
200 / 12 = 17 Ah.

Een accu van minimaal 10 Ah zou dus al goed werken in de zomer. In ons geval zouden we een 17Ah accu leveren omdat we ook in minder zonnige periodes voldoende stroom in huis willen halen.

Ten slotte is het accutype van belang. Een startaccu is bijvoorbeeld ongeschikt, dit soort accu’s kunnen niet tegen veel laadcycli. (Een uitzondering hierop: wanneer u een klein set aansluit als druppellader zorgt de laadregelaar er voor dat de spanning constant blijft terwijl er nagenoeg geen verbruik is)

Een AGM accu is een goede optie bij normaal gebruik. Dit soort accu’s kan behoorlijk veel cycli aan, maar bij continu gebruik, jaar in jaar uit, is het na enkele jaren wel gebeurd. Gaat u echter maar een beperkt aantal weken per jaar op vakantie, dan gaat de accu lang mee.

Een GEL accu gaat de meeste laadcycli mee, maar is ook het duurst. Kies voor dit accutype als het systeem intensief gebruikt gaat worden.

 Met bovenstaande kunt u waarschijnlijk wel uit de voeten. Bent u geen rekenwonder of twijfelt u? Bel of mail ons gerust, dan helpen we u bij het samenstellen van het juiste systeem.

Reviews

CheckStat

Social Media

Blijf up to date door ons te volgen!

Openingstijden

Maandag - Vrijdag
Zaterdag
Zondag

07.30 - 17.30 uur
10.00 - 14.00 uur
Gesloten

WhatsApp 06 - 41 77 68 89

Afspraak maken

Contact

Van Utrechtweg 61-63
2921 LN  Krimpen a/d IJssel 

Telefoon 0180 - 51 93 00 
E-mail info@autodepee.nl

Contact ons via WhatsApp
Scroll naar boven